Cirneco dell’Etna

Rotumääritelmä

Alkuperämaa: Italia
Ryhmä: 5
FCI:n numero: 199
Hyväksytty: FCI 3.11.1999
SKL-FKK 23.2.2001

KÄYTTÖTARKOITUS:

Etenkin villikanien metsästykseen käytettävä metsästyskoira.

LYHYT HISTORIAOSUUS:

Välimeren alueelta kotoisin olevia antiikin ajan rotuja koskevat tutkimukset ovat päätyneet siihen, että cirneco dell’etna polveutuisi faaraoiden aikana Niilin laaksossa kasvatetuista muinaisista metsästyskoirista. Sisiliaan näitä koiria oletetaan tulleen foinikialaisten mukana. Aivan viimeisimmät tutkimukset puoltavat kuitenkin uutta käsitystä, jonka mukaan kyseessä olisikin syntyperäinen sisilialainen rotu aivan Etnan lähiympäristöstä. Kolikot ja kaiverrukset todistavat, että rotua esiintyi sillä alueella vuosisatoja ennen ajanlaskumme alkua.

YLEISVAIKUTELMA:

Alkukantaista tyyppiä oleva, tyylikäs ja hoikkalinjainen koira. Keskikokoinen, vankka ja vahva, ei kömpelö. Muodoltaan hieman pitkälinjainen, kevytrakenteinen ja rungoltaan neliömäinen. Hienolaatuinen karvapeite.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA:

Rungon pituus on sama kuin säkäkorkeus (neliömäinen). Rintakehän syvyys on hieman pienempi kuin etäisyys maasta kyynärpäähän. Kuonon pituus on alle puolet pään pituudesta (kallon pituuden suhde kuonon pituuteen on 10 : 8, etusijalle asetetaan kuitenkin yksilöt, joiden kuono on yhtä pitkä kuin kallo).

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Vaikeaan maastoon soveltuva metsästyskoira, jota käytetään erityisesti villikanien metsästykseen. Hyvin temperamenttinen, silti lempeä ja omistajaansa kiintyvä.

PÄÄ

  KALLO-OSA:

  Pituussuunnassa soikea; kallo ja kuononselkä ovat lähes tai täysin yhdensuuntaiset. Kallon ylälinja on niin niukasti kaareva, että se vaikuttaa lähes tasaiselta; kallon leveys poskikaarien kohdalla on korkeintaan puolet pään pituudesta. Kulmakaaret eivät ole korostuneet, otsauurre on vain hieman erottuva. Niskan harjanne ja niskakyhmy ovat vain hieman kehittyneet.

  OTSAPENGER:

  Korostunut, muodostaa noin 140°:n kulman.

  KIRSU:

  Lähes suorakaiteen muotoinen ja melko suuri, väri vastaa karvapeitteen väriä (melko tumman kastanjanpunainen, vaalean kastanjanpunainen tai lihanvärinen).

  KUONO-OSA:

  Pituudeltaan vähintään 80 % kallon pituudesta. Keskikohdalta mitattuna kuonon syvyys on vähintään puolet ja leveys alle puolet sen pituudesta. Kuono on siten suippo ja kuononselkä suora; alaleuka muodostaa kuonon alalinjan.

  HUULET:

  Hienolaatuiset, ohuet ja tiukat, peittävät juuri ja juuri alaleuan hampaat. Suupielen limakalvo on tuskin havaittava.

  LEUAT / HAMPAAT / PURENTA:

  Leuat ovat normaalisti kehittyneet, eivät silti vaikuta voimakkailta, alaleuka on kevyt ja leuan kärki tuskin havaittava. Etuhampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden, suorassa linjassa ja tiiviisti yhdessä. Hampaat ovat hyvin kehittyneet ja täysilukuiset. Leikkaava purenta.

  POSKET:

  Tasaiset.

  SILMÄT:

  Melko pieniltä vaikuttavat, pään sivuilla sijaitsevat ja muodoltaan soikeat. Silmien väri on okra, ei liian tumma, meripihka tai jopa harmaa, ei koskaan ruskea eikä tumman pähkinänruskea. Ilme on lempeä. Silmäluomien pigmentin väri on sama kuin kirsun.

  KORVAT:

  Melko ylös ja lähelle toisiaan kiinnittyneet, pystyt, jäykät, eteenpäin suuntautuneet ja kapeakärkisen kolmion muotoiset, typistämättömät. Korvien pituus on korkeintaan puolet pään pituudesta.

KAULA:

Kaulan ylälinja on selvästi kaareva. Kaula on yhtä pitkä kuin pää, muistuttaa muodoltaan katkaistua kartiota; lihakset ovat etenkin kaulan kaaressa erottuvat. Iho on ohut, tiukka ja tiivis; ei löysää kaulanahkaa.

RUNKO

  YLÄLINJA:

  Suora, säästä kauniisti lantiota kohti laskeva.

  SÄKÄ:

  Selkälinjaa korkeammalla, kapea johtuen lähekkäin olevista lapojen kärjistä, tasapainoisesti ja sulavasti kaulaan liittyvä.

  SELKÄ:

  Selän ylälinja on suora, lihakset ovat kohtuullisesti kehittyneet, rintakehän pituus on noin kolminkertainen lanteeseen verrattuna.

  LANNE:

  Pituudeltaan noin viidennes säkäkorkeudesta, leveys on lähes sama kuin pituus. Lihakset ovat lyhyet ja hieman erottuvat, silti kiinteät.

  LANTIO:

  Lantion ylälinja on melko tasainen, viistous on noin 45°. Lantio on kuiva, kiinteä, viisto ja pituudeltaan lähes kolmannes säkäkorkeudesta; leveys on lähes puolet pituudesta. Lantion lihakset eivät ole erottuvat.

  RINTAKEHÄ:

  Pituudeltaan hieman yli puolet säkäkorkeudesta (n. 57%) ja leveydeltään (leveimmästä kohdasta mitattuna) hieman alle kolmannes säkäkorkeudesta. Ulottuu kyynärpäiden korkeudelle tai hieman niiden yläpuolelle, ei koskaan niiden alapuolelle. Kylkiluut ovat vain hieman kaarevat, rintakehä ei kuitenkaan ole koskaan litteä. Rinnanympärys on noin 1/8 suurempi kuin säkäkorkeus, joten rintakehä on melko kapea.

  ALALINJA JA VATSA:

  Vatsaviiva nousee tasaisesti ja sulavasti. Vatsa on kuiva ja kuroutunut. Kupeet ovat lanteen pituiset.

  HÄNTÄ:

  Alas kiinnittynyt, melko paksu, melko pitkä, sileäkarvainen ja kauttaaltaan saman paksuinen; ulottuu kinnernivelen korkeudelle tai hieman alemmaksi. Rauhallisen koiran häntä on sapelinmuotoinen, innostuneella se nousee selän päälle trumpetin muotoisena.

RAAJAT

  ETURAAJAT
  YLEISVAIKUTELMA:

  Eturaajat ovat suorat ja yhdensuuntaiset. Sivulta katsottuna olkanivelestä vedetty pystysuora viiva koskettaa varpaiden kärkeä. Kyynärpäästä vedetty pystysuora viiva jakaa kyynärvarren ja ranteen kahteen lähes yhtä suureen osaan ja päättyy puoleen väliin välikämmentä. Edestä katsottuna olkanivelen kautta vedetty pystysuora linja jakaa kyynärvarren, ranteen, välikämmenen ja käpälän kahteen lähes yhtä suureen osaan. Eturaajan korkeus maasta kyynärpäähän mitattuna on hieman yli puolet säkäkorkeudesta.

  LAVAT:

  Pituudeltaan noin kolmannes säkäkorkeudesta ja viistoudeltaan 55° vaakatasosta. Lapojen kärjet ovat lähellä toisiaan. Lapaluun ja olkavarren välinen kulma on noin 115 – 120°.

  OLKAVARRET:

  Pituudeltaan puolet eturaajan pituudesta mitattuna maasta kyynärpäähän, lähes tai täysin yhdensuuntaiset rungon keskiviivan kanssa ja hieman viistot. Lihakset ovat selvästi erottuvat.

  KYYNÄRPÄÄT:

  Sijoittuneet rintalastan tasolle tai hieman sen alapuolelle, yhdensuuntaiset rungon keskiviivan kanssa. Olkaluun ja värttinäluun välinen kulma on noin 150°.

  KYYNÄRVARRET:

  Pituudeltaan kolmannes säkäkorkeudesta, suorat ja yhdensuuntaiset. Kyynär- ja värttinäluun välinen uurre on selvästi erottuva. Luusto on kevyt, mutta luja.

  RANTEET:

  Jatkavat kyynärvarren suoraa linjaa; herneluu on selvästi erottuva.

  VÄLIKÄMMENET:

  Pituudeltaan vähintään 1/6 eturaajan korkeudesta maasta kyynärpäähän mitattuna, rannetta leveämmät, litteät, kuivat ja hieman viistot. Luusto on litteä ja kuiva.

  KÄPÄLÄT:

  Soikeat ns. jäniksenkäpälät. Varpaat ovat kaareutuneet ja tiiviisti yhdessä. Kynnet ovat vahvat ja kaarevat, väriltään ruskeat tai rusehtavan lihanväriset, eivät koskaan mustat. Päkiät ovat kestävät ja kynsien väriset.

TAKARAAJAT

  YLEISVAIKUTELMA:

  Takaraajat ovat suorat ja yhdensuuntaiset. Sivulta katsottuna istuinluun kärjestä vedetty pystysuora linja koskettaa tai lähes koskettaa varpaiden kärkeä. Takaa katsottuna istuinluun kärjestä vedetty pystysuora linja jakaa kintereen, välijalan ja käpälän kahteen yhtä suureen osaan. Takaraajan pituus on noin 93% säkäkorkeudesta.

  REIDET:

  Pitkät, leveät ja pituudeltaan kolmannes säkäkorkeudesta. Lihakset ovat litteät, pakaran takaosa on hieman kaareva. Reiden leveys on ¾ sen pituudesta. Lantion ja reiden välinen kulmaus on noin 115°.

  POLVET:

  Sijaitsevat pakarasta maahan vedetyllä pystysuoralla linjalla. Reiden ja säären välinen kulma on noin 120°.

  SÄÄRET:

  Hieman reittä lyhyemmät ja viistoudeltaan 55°. Lihakset ovat kuivat ja hyvin selvästi erottuvat. Luusto on kevyt. Akillesjänteen suuntainen uurre on selvästi erottuva.

  KINTEREET:

  Etäisyys päkiästä kintereen kärkeen on korkeintaan 27% säkäkorkeudesta. Kintereen ulkosivu on leveä. Säären ja kintereen välinen kulmaus on noin 135°.

  VÄLIJALAT:

  Pituudeltaan kolmannes eturaajan pituudesta maasta kyynärpäähän mitattuna, sylinterin muotoiset ja pystyasentoiset. Ei kannuksia.

  KÄPÄLÄT:

  Kuten etukäpälät, mutta hieman vähemmän soikeat.

LIIKKEET:

Laukka, ajoittain ravi.

NAHKA:

Kauttaaltaan ohut, tiiviisti nahanalaisten kudosten myötäinen ja väriltään karvapeitteen värin mukainen. Limakalvojen ja kirsun väri on kuvattu kohdassa kirsu; ne eivät koskaan saa olla mustaläikkäiset eivätkä pigmentittömät.

KARVAPEITE

  KARVA:

  Päässä, korvissa ja raajoissa sileää, rungossa ja hännässä keskipitkää (n. 3 cm), silti sileää ja pinnanmyötäistä. Karva on suoraa ja jäykkää kuten hevosen karva.

  VÄRI:

  Eriasteisen syvä yksivärinen kellanruskea tai haalistunut, kuten isabella, soopeli jne. Kellanruskea, jossa vaihtelevan kokoisia valkoisia alueita (piirto päässä, rintamerkki, käpälät, hännänpää ja vatsa; valkoinen kaulus ei ole toivottava). Yksivärinen valkoinen ja valkoinen oranssein läiskin sallitaan. Kellanruskea väri, jossa on hieman vaaleampia tai tummempia karvoja, hyväksytään.

KOKO JA PAINO

  SÄKÄKORKEUS:

  Urokset 46 – 50 cm, 52 cm sallitaan; nartut 42 – 46 cm, 50 cm sallitaan.

  PAINO:

  Urokset 10 – 12 kg, nartut 8 – 10 kg.

VIRHEET:

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

– Nouseva kallon ylälinja
– kyömy kuononselkä
– korostunut ylä- tai alapurenta
– herasilmä
– täysin riippuvat tai lepakonkorvat
– selän päälle kiertynyt häntä
– mustat kynnet tai päkiät
– vähäinenkin musta pigmentti
– yksivärinen ruskea tai maksanruskea väri, mustat tai ruskeat läiskät, mustien tai ruskeiden karvojen esiintyminen, juovikas karvapeite
– mustat limakalvot
– täydellinen pigmentin puuttuminen
– rotumääritelmän salliman säkäkorkeuden ylitys tai alitus yli 2 cm:llä.

HUOM.

Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jaa netissä:
 • Print
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Live